Partea I – Constructii piscine cu beton turnat.

In cele ce urmeaza ne-am decis sa clarificam clientilor diferentele intre metoda de lucru cu beton turnat vs beton torcretat. Inainte de a incepe, va spunem ca acest subiect este extrem de controversat cand vine vorba de constructia unei piscine. Insa, pentru a sublinia ceea ce este evident trebuie sa spunem:

TOATE ACESTE PRODUSE SUNT BETON!

Betonarea sau torcretarea (in engleza se numeste gunite), sunt la baza acelasi produs cu variatii in duritate, impermeabilitatea apei si metode de constructie.

Fiecare tip de beton are aplicatii importante in construirea unei amenajari acvatice. Limitand designul piscinei la doar una dintre aceste tehnologii din simplul motiv ca asa v-a fost recomandat de un designer sau cineva v-a spus ca respectivul produs e cel mai bun, si fara sa va informati dvs direct, este o greseala pe care o comit numerosi proprietari de piscine. Acest articol este menit sa lamureasca putin aceasta dilema astfel incat potentialii proprietari de piscine sa poata lua cele mai bune decizii in interes propriu.

constructie piscina bucuresti

Multele mituri referitoare la faptul ca betonul torcretat sau gunite nu sunt metode adecvate pentru contruirea unei piscine din beton au pornit de la designeri care nu stiu sa schiteze alte structuri pentru piscine decat folosind beton turnat, si de la constructori care nu pot construi cu beton torcretat sau gunite. Este pacat, mai ales pentru ca fiecare tip de beton isi are propriul loc, si combinandu-le vor rezulta cele mai bune structuri de piscine care sunt rezistente si impermeabile.

Betonul este de fapt versiunea omului pentru o roca foarte solida. Numeroase forme de beton au existat tocmai de pe timpul Asirienilor. Imperiul Roman a facut mari eforturi in constructia multor tipuri de structuri din forme de beton brute dar eficiente.


Betonul, sau roca facuta de om, este creata folosind mici bucatele de roca naturala in felurite forma si marimi, pe care noi o denumim piatra agregata sau concasata. Pentru a forma betonul, acest agregat este amestecat cu un soi de material adeziv care sa uneasca particulele mici si sa solidifice. Puterea betonului depinde de eficienta materialului adeziv in a tine agregatul unit.

constructi piscine bucuresti

Pentru orice tip de constructie, inclusiv pentru piscine, diferitele forme de beton sunt obtinute din amestecurile specifice pe care noi, constructorii, le formulam. Formula pentru betonul obisnuit, modern contine trei ingrediente de baza: ciment, agregat si apa. Pentru a construi o piscina, principalele atribute pe care trebuie sa le detina betonul folosit la podeaua si peretii acesteia sunt duritatea si impermeabilitatea. Majoritatea problemelor intalnite de-alungul anilor la structurile din beton ale piscinelor se rezuma la necunoasterea formulelor betonului potrivit pentru a rezulta piscine durabile, fara infiltratii.

Acum ca am trecut putin in revista betonul, ne ramane sa exploram diferentele dintre betonul turnat, torcretat uscat (gunite) si torcretat pe umed. Majoritatea oamenilor cand spun ca isi doresc o piscina din beton se refera la beton turnat, celelalte metode sunt mai noi si nu atat de populare.


PISCINE DIN BETON TURNAT

Lucrul cu betonul turnat presupune construirea unei anumite forme cu ajutorul unor cofraje din lemn, in interiorul carora se toarna amestecul de beton umed, dupa care se finiseaza suprafata cu ajutorul sculelor. Betonul se usuca, prin evaporarea apei, si se intareste in structura. In cazul unei amenajari acvatice, structurile din beton sunt podelele, peretii, deck-ul (plaja) si cateodata elemente ca platforme, tobogane sau diferite accesorii din jurul piscinei.

 

piscina cifa beton

Construirea cu beton prin metoda „turnarii” este una dintre cele mai comune practici in intreaga industrie a constructiilor si este asadar adoptata cel mai frecvent de multi ingineri constructori. Luati aminte insa la o chestiune foarte importanta. Doar pentru ca aceasta metoda este aleasa in mod repetat de catre contractor sau designer asta nu inseamna neaparat ca aceasta procedura are cea mai buna aplicabilitate atunci cand se construieste o piscina care trebuie sa fie durabila si impermeabila. Folosirea betonului turnat isi are locul in constructia de piscine, dar in multe cazuri, torcretarea sau gunite ar trebui folosite de asemenea pentru cel mai bun rezultat posibil.

Unul dintre neajunsurile folosirii betonului turnat vine din faptul ca amestecul de beton trebie sa contina un volum mare de apa pentru a putea fi turnat in forme. „Turnarea” in forme a betonului este critica pentru a obtine consistenta specifica a betonului in toate locurile si pentru a putea netezi suprafata betonului.

Adevarata problema cu volumul mare de apa in beton este ca pentru a crea beton dur, apa reactioneaza cu cimentul in amestecul de beton pentru a crea temperaturi ridicate in timpul actiunii de hidratare. Aceste temperaturi ridicate fac ca apa sa se evapore din beton rezultand intr-o scadere a volumului betonului pe masura ce acesta se intareste.


constructie piscina beton turnat

Aceasta scadere in volumul betonului este o caracteristica in formarea betonului si e ceea ce constructorii trebuie sa aiba in vedere. Pentru a compensa pierderea in volum, trebuie proiectate imbinari intre portiunile de beton din piscina pentru a controla craparea betonului. Din pacate, in piscine, a avea imbinari sau crapaturi nu este deloc dezirabil atunci cand incercam sa cream piscine impermeabile.


 

piscina beton turnat

Intr-o piscina de beton imbinarile sunt inevitabile daca dimensiunile sunt mari. Proiectarea corecta a imbinarilor, care include materiale impermeabile de diferite tipuri, intre sectiunile de beton poate rezulta in piscine perfect etanse, cel putin la inceput. Totusi, in timp, majoritatea imbinarilor trebuie intretinute conform pentru a ramane impermeabile. Daca imbinarea este proiectata sau construita prost, ceea ce se intampla mai des decat ati crede in industria aceasta, imbinarea are potentialul de a deveni o imensa sursa de pierdere de apa.

Pierderea de apa in jurul sau dedesubtul piscinei nu este dezirabila din varii motive cum ar fi costul apei si a chimicalelor pierdute, sau crearea de goluri sub structura piscinei cand migrarea apei care curge indeparteaza si solul ce sustine. Goluri in interior sau pe langa piscina poate cauza ca aceasta sau deckurile si tevile sa se crape. O regula de aur ce trebuie retinuta in designul unei piscine este sa minimizezi numarul de imbinari separatoare intre sectiunile de beton din piscina!


In partea a doua a acestui articol va oferim mai multe detalii despre betonul torcretat, mentionand totodata ca Piscine AquaLife construieste piscine atat cu beton turnat cat si cu beton torcretat.

Cititi si Partea a 2-a a articolului, despre constructii piscine cu beton torcretat

constructii piscine bucuresti